
وی با بیان اینکه این آیه یکی از مهمترین آیات مرتبط با مهدویت است، افزود: در تفاسیر متعددی از جمله «المیزان» و «نورالثقلین»، این آیه به ظهور حضرت ولیعصر (عج) تفسیر شده است، چراکه در دوران ظهور، سراسر زمین با نور عدالت و حقیقت روشن خواهد شد.
این مسئول تصریح کرد: علامه طباطبایی در تفسیر المیزان درباره مفهوم این آیه میفرماید: اشراق زمین به نور پروردگار کنایه از ظهور حقیقت، حاکمیت عدل و گسترش دادگری است. در برخی روایات، این نور، به ظهور ولی خدا در آخرالزمان تفسیر شده است بر همین اساس، دوران ظهور، دوران تجلی کامل عدالت الهی خواهد بود که در آن، ظلم و جور از میان رفته و قضاوت بر اساس حق صورت خواهد گرفت.
امام جمعه مهستان با اشاره به روایتی از امام صادق (ع) درباره این آیه گفت: آن حضرت میفرماید: «إذا قام القائم حکم بالعدل وارتفع في أيامه الجور وأمنت به السبل وأخرجت الأرض برکاتها ورد کل حق إلی أهله.» (تفسیر نور الثقلین، ج ۴، ص ۵۴۳) این حدیث به روشنی نشان میدهد که در دوران ظهور، حکومت الهی بر پایه عدالت بنا خواهد شد، ظلم و بیعدالتی از میان خواهد رفت، راهها امن شده و برکات الهی از زمین ظاهر خواهد شد.
وی در ادامه به جایگاه نور الهی در تحقق حکومت مهدوی اشاره کرد و افزود: در روایات اسلامی، امام عصر (عج) بهعنوان نور خداوند در زمین معرفی شده، این نور، همان نور ولایت الهی است که با ظهور ایشان، تاریکی جهل و ظلم از بین خواهد رفت و معرفت، عدالت و امنیت جایگزین آن خواهد شد. در زیارت آل یاسین نیز این حقیقت مورد اشاره قرار گرفته است، آنجا که میخوانیم: «السلام علیک یا نور الله الذی یهتدی به المهتدون».
عدالت جهانی؛ تحقق وعده الهی
امام جمعه مهستان در بخش دیگری از سخنان خود به ادامه آیه ۶۹ سوره زمر اشاره کرد و گفت: در این آیه آمده است: «وَقُضِيَ بَيْنَهُم بِالْحَقِّ وَهُمْ لَا يُظْلَمُونَ»؛ این بخش از آیه نشاندهنده آن است که در دوران ظهور، حکومت بر اساس حق و عدل خواهد بود و هیچ ظلم و ستمی باقی نخواهد ماند.
وی افزود: امام باقر (ع) در حدیثی درباره گستره عدالت در دوران ظهور میفرماید: «يَمْلَأُ الأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَجَوْرًا.» (کمال الدین، ج ۱، ص ۳۳۱) بر این اساس، دوران ظهور حضرت مهدی (عج) به نقطه عطفی در تاریخ بشریت تبدیل خواهد شد که در آن، عدل و انصاف جایگزین بیعدالتیها خواهد شد و حق هر کس به او بازگردانده میشود.
این مسئول تأکید کرد: عدالت مهدوی، تنها محدود به قضاوتهای قضایی نخواهد بود، بلکه تمام ابعاد زندگی بشریت را در بر خواهد گرفت. از توزیع عادلانه ثروت و امکانات گرفته تا رفع تبعیض و برقراری صلح و امنیت، همگی از آثار حکومت جهانی حضرت ولیعصر (عج) خواهد بود.
صفدری در ادامه با اشاره به بخش دیگری از آیه که میفرماید: «وَجِا۟ىٓءَ بِٱلنَّبِيِّۦنَ وَٱلشُّهَدَآءِ»، خاطرنشان کرد: در تفاسیر و روایات متعددی، این بخش از آیه به موضوع رجعت تفسیر شده است. امام صادق (ع) در اینباره میفرماید: «ليس منا من لم يؤمن برجعتنا.» (بحار الأنوار، ج ۵۳، ص ۳۹) بر اساس این روایات، در دوران ظهور حضرت مهدی (عج)، گروهی از انبیای الهی و اولیای خداوند به اذن پروردگار به این جهان باز خواهند گشت تا در برپایی حکومت عدل الهی مشارکت داشته و شاهد تحقق وعدههای الهی باشند.
این مسئول توضیح داد: رجعت، از جمله مسائل مهم در مهدویت است که در روایات اهلبیت (ع) بارها به آن اشاره شده و بیان شده است که در این دوران، برخی از مؤمنان خاص نیز برای یاری حضرت مهدی (عج) بازخواهند گشت. این مسئله نشاندهنده آن است که دوران ظهور، دوران تحقق کامل سنتهای الهی و به سرانجام رسیدن وعدههای خداوند به بندگان صالحش خواهد بود.
ظهور؛ آغاز عصر جدید بشریت
امام جمعه مهستان با تأکید بر اینکه آیه ۶۹ سوره زمر، نویدبخش آغاز عصری جدید در تاریخ بشریت است، اظهارکرد: این آیه نشاندهنده دوران ظهور است که در آن، با طلوع نور الهی، تمام تاریکیهای جهل، ظلم و بیعدالتی از میان برداشته خواهد شد و جهان، به نور عدالت، حقیقت و ایمان روشن خواهد گشت. وی تصریح کرد: دوران ظهور حضرت مهدی (عج)، تحقق کامل وعدههای الهی و به ثمر نشستن تلاش انبیا و اولیای الهی در طول تاریخ خواهد بود.
صفدری در پایان تأکید کرد: امید است که ما نیز از منتظران حقیقی حضرت مهدی (عج) باشیم و با عمل به دستورات دینی و تلاش برای تحقق عدالت، در زمره یاران و زمینهسازان ظهور آن حضرت قرار گیریم.
انتهای پیام
منبع