سردار مقاومت؛ از اسارت تا شهادت

گروه بین‌الملل دفاع‌پرس: «سمیر قنطار» در سال ۱۹۶۲ در روستای «عبیه» متولد شد؛ روستایی که به دلیل مشرف بودن بر «بیروت» از موقعیت جغرافیایی استراتژیکی برخوردار بوده و هست. وی سال‌های اولیه تحصیلات خود را در روستایش سپری کرد. قنطار از جمله برجسته‌ترین شخصیت‌های مقاومت لبنان به شمار می‌رود که مبارزه با رژیم صهیونیستی را از دیرزمان آغاز کرده بود.

سمیر قنطار؛ «سردار اسرای» لبنان از اسارت تا شهادت

خانواده وی از مبارزان لبنانی بودند و به همین علت نیز، سمیر قنطار در ۱۴ سالگی به جبهه آزادی بخش فلسطین پیوست. «سمیر قنطار» در نخستین مأموریت در مسیر ورود مخفیانه به فلسطین گرفتار نیرو‌های امنیتی اردن شد و کمتر از یک سال در زندان اردن بود و بعد از آزادی از ورود به این کشور منع شد.

در نیمه‌شب ۲۱ آوریل سال ۱۹۷۹ میلادی سمیر قنطار ۱۶ ساله با همراهی چند نوجوان دیگر خود را به شهر نهاریا در ۱۰ کیلومتری مرز لبنان رساندند. گفته می‌شود یکی از اهداف آنان، ربودن دانشمند اسرائیلی برای تبادل اسرای لبنانی بود. گروه تحت رهبری او با نیرو‌های اسرائیلی درگیر شدند که منجر به کشته شدن همراهانش و دستگیری وی شد.

بعد از محاکمه قنطار، دادگاه او را در سال ۱۹۸۰ میلادی به اتهام قتل سه نفر به پنج بار حبس ابد و ۴۷ سال زندان محکوم کرد. سمیر قنطار حدود ۳۰ سال در زندان بود. در سال ۲۰۰۴ میلادی در جریان مبادله زندانی‌های حزب‌الله تا مرز آزادی پیش رفت، اما «اسرائیل» با آزادی او در آن زمان موافقت نکرد.

در روز ۱۶ ژوئیه سال ۲۰۰۸ میلادی دو سال بعد از جنگ ۳۳ روزه، سمیر قنطار به همراه چهار عضو حزب‌الله با دو جنازه سربازان «اسرائیل» مبادله شد. آزادی او بعد از ۲۸ سال حبس، جنجال و انتقاد زیادی در «اسرائیل» برانگیخت، اما در فرودگاه بیروت همچون یک «قهرمان ملی» با استقبال رئیس جمهور، نخست‌وزیر و رئیس مجلس وقت لبنان رو‌به‌رو شد.

سردار مقاومت؛ از اسارت تا شهادت

قنطار پس از آزادی از زندان‌های رژیم صهیونیستی به صفوف حزب‌الله لبنان پیوست و بار دیگر مأموریت حمایت از مسئله فلسطین و مردم مظلوم این کشور را در رأس اولویت‌های خود برای خدمت به محور مقاومت قرار داد.

«سمیر قنطار» پس از آزادی از بند رژیم صهیونیستی و بازگشت به لبنان در اولین سخنرانی خود تصریح کرد: «سال‌های اسارات هم نتوانست مرا از آغوش مقاومت دور گرداند». وی ادامه داد: «من تنها برای بازگشت دوباره به فلسطین، این کشور را ترک کردم».

قنطار در بهمن ۱۳۸۷ هجری شمسی به ایران سفر کرد و با مقام‌های ایران از جمله امام خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار کرد. از زمان آغاز جنگ داخلی در سوریه، سمیر قنطار در بلندی‌های جولان همراه با جنبش حزب‌الله فعالیت می‌کرد.

سمیر قنطار دروزی‌مذهب بود. او هنگامی که در زندان «اسرائیل» بود، مذهب شیعه را انتخاب کرد. در مصاحبه‌ای که از وی منتشر شده او در زندان با تشیع و نهج‌البلاغه آشنا شده و مذهب شیعه را پذیرفته است. اما هنگامی که در زندان بود این مسئله آشکار نشد؛ چرا که به گفته مسئولان حزب‌الله لبنان با افشای آن، این تصور ایجاد می‌شد که سمیر قنطار برای آزادی از زندان تغییر مذهب داده است.

سردار مقاومت؛ از اسارت تا شهادت

قنطار همواره دوش‌آدوش ارتش و کمیته‌های مردمی سوریه در نبرد علیه تکفیری‌ها حضور داشت. بسیاری از گزارش‌ها طی سال‌های اخیر حاکی از این بود که قنطار فرماندهی تعداد زیادی از عملیات‌های نظامی علیه تکفیری‌ها در سوریه را بر عهده داشته است. این مبارز خستگی ناپذیر مقاومت لبنان نقش ویژه‌ای در نبرد با تکفیری‌ها در شهر «القنیطره» واقع در مقابل بلندی‌های جولان اشغالی ایفا کرده بود.

«سمیر قنطار» هیچ‌گاه از آتش رژیم صهیونیستی در سوریه در امان نبود و بار‌ها هدف ترور و ربایش مزدوران وابسته به این رژیم در سوریه قرار گرفت. نکته قابل تأمل این است که در عملیاتی که صهیونیست‌ها در آغاز سال میلادی کنونی در شهر «قنیطره» سوریه انجام دادند و طی آن «جهاد مغنیه» فرزند شهید «عماد مغنیه» به شهادت رسید، «سمیر قنطار» نیز یکی از اهداف اصلی این عملیات بود، اما صهیونیست‌ها موفق نشدند وی را به شهادت برسانند.

سمیر قنطار در ۲۰ دسامبر ۲۰۱۵ میلادی در ۵۳ سالگی بر اثر حمله موشکی «اسراییل» در جرمانا، در نزدیکی دمشق در سوریه به شهادت رسید و در قبرستان روضة حوراء زینب در ضاحیه بیروت به‌خاک سپرده شد.

انتهای پیام/ ۱۳۴


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

«گوشواره فیروزه‌ای»

کتاب «گوشواره فیروزه‌ای» گریزی بر خاطرات شفاهی شهیده «زهرا کته» اولین شهیده تربت حیدریه است. …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ