رشد علوم انسانی اسلامی نیازمند استاد است

مصطفی رستمیحجت‌الاسلام والمسلمین مصطفی رستمی؛ رئیس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های کشور در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره علوم انسانی اسلامی و روند تحقق آن گفت: برخی دنبال انکار علوم انسانی اسلامی هستند؛ علوم انسانی مبتنی بر یکسری پیش‌فرض است و این پیش فرض‌ها هم در دنیا غرب الحادی است یعنی دین و وحی مبنای معرفت آن نیست و نادیده گرفته می‌شود ولی اگر منبع دین و وحی را هم به منابع معرفت بیافزاییم قطعا شاهد تحول در این علوم خواهیم بود.

 

وی تاکید کرد: امکان تولید علوم انسانی اسلامی وجود دارد؛ اینکه کسی انسان را تکامل‌یافته میمون بداند یک تعریف از انسان است ولی در نگاه دینی، انسان تعریف دیگری دارد و موجودی است که در کنار جسم، روح دارد و به تعبیر آیت‌الله جوادی آملی، حی متاله است. 

 

رستمی با بیان اینکه علوم انسانی اسلامی تفاوت مبنایی با علوم انسانی غربی دارد که منجر به تفاوت در مقاصد می‌شود، اظهار کرد: این موضوع حتما موضوع قابل تحقق و شدنی است ولی آنچه تاکنون رخ داده با وجود اینکه زحمات و تلاش‌های زیادی برای آن شده، مطلوب نیست.

 

وی اضافه کرد: ما شورای تحول علوم انسانی داریم و در 17 رشته سرفصل‌های جدید طراحی و روزآمدی و کارآمدسازی مورد توجه قرار گرفته است ولی گرانیگاه تحول، استاد است و تا استادانی معتقد به مبانی و مسلط بر گفتمان‌های مختلف نداشته باشیم خروجی آن مطلوب نخواهد بود و هنوز ما به آن مرحله نرسیده‌ایم. 

 

ضربه کرونا به فعالیت‌های قرآنی

رئیس نهاد مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های کشور درباره فعالیت‌های قرآنی در محیط‌های دانشگاهی و آموزش عالی با بیان اینکه فضای این فعالیت‌ها تا دوره کرونا، فضای خوبی بود، گفت: با تعطیلی دانشگاه‌ها در دوره کرونا ضربه زیادی به این فعالیت‌ها وارد شد البته این ضربه مختص فعالیت‌های قرآنی هم نبود بلکه شامل فعالیت‌های فرهنگی، سیاسی و اجتماعی و حتی علمی هم می‌شد.

 

رستمی افزود: بعد از بازگشایی دانشگاه‌ها در سال 1401 با اینکه اتفاقات پاییز این سال در بحث حجاب پیش آمد ولی روند فعالیت‌های قرآنی مجددا آغاز خوبی داشته و روند خوبی را طی کرده است؛ رکورد حضور در جشنواره قرآنی دانشجویان که بزرگترین جشنواره دانشگاهی کشور است 300 هزار نفر است و البته ما بعد از سال 1401 به این رکورد نرسیدیم ولی آمار رو به رشد است و جشنواره نهج‌البلاغه هم به آن افزوده شده است و در مجموع روحیه جدی و مطالبه‌گری جدی از سوی دانشجویان و دانشگاهیان در این زمینه وجود دارد. 

 

رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌های سراسر کشور با بیان اینکه هم در فضاهای حرفه‌ای قرآنی مانند تلاوت و تواشیح و هم فضای معرفتی و هم فضای هنری، گرایش خوبی از سوی نخبگان دانشگاهی وجود دارد در پاسخ به این پرسش که دانشجویان بیشتر به چه موضوعات قرآنی علاقه دارند، گفت: قالب سؤالات نسل جدید، قالب متفاوتی نسبت به گذشته است و از طرفی در معرض شبهات زیادی هم قرار دارند بنابراین مجموعه معارف عمیق قرآن متناسب با فضای جامعه و به روز رسانی آن لازم است. 

 

رشد رشته علوم قرآن و حدیث

رستمی در مورد وضعیت رشته‌های علوم قرآنی در دانشگاه‌ها، تصریح کرد: بعد از انقلاب اسلامی گسترش معنادار و ارزشمندی در این عرصه داشتیم و در چند سال اخیر هم ساختارهایی در وزارت علوم و وزارت بهداشت ایجاد شد از جمله مرکز علوم انسانی و قرآنی  وزارت علوم در سطح قائم مقام وزیر دیده شد و همچنین رشته‌ها در طول سال‌های مختلف از گذشته تاکنون توسعه یافته است و این مسیر ارزشمند است. البته باید بپذیریم مقداری در انطباق با شرایط به خصوص در عرصه میان‌رشته‌ای و ایجاد رشته‌های قرآنی و علوم انسانی کند حرکت کرده‌ و دست به عصا راه می‌رویم. 

انتهای پیام


منبع

درباره ی nasimerooyesh

مطلب پیشنهادی

سازش بیش از نیمی از پرونده‌های وارده به شوراهای حل اختلاف یزد

به گزارش ایکنا به نقل از روابط‌عمومی دادگستری یزد، علیرضا حسین بیگی، معاون شورای حل …

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ