به گزارش ایکنا از خراسان رضوی، محمدعلی انصاری صاحب تفسیر مشکاة و مفسر قرآن کریم، در نشست مجازی که امروز 24 فروردینماه، باموضوع «دروغ» برگزار شد، اظهار کرد: کارهای خوب و بد به دو دسته تقسيم میشوند؛ برخی کارها مطلقاً خوب و برخی کارها مطلقاً بد هستند و تحت هيچ شرايطی تغيير نمیکنند. برای نمونه عدالت و امانتداری هميشه خوب و پسنديده و ظلم و خيانت هميشه بد و ناپسند هستند و استثناپذير نيستند. يعنی نمیتوان در تقابل با برخی افراد ظلم کرد يا خيانت ورزيد. بلکه بايد با همه کس حتی اگر فاسق، فاجر، کافر و دشمن باشد، عدالت ورزيد و امانتدار بود.
وی ادامه داد: اما برخی کارهای ناپسند استثناءپذيرند و در برخی اوضاع و احوال و درخصوص برخی افراد میتوان آنها را انجام داد. برای نمونه غيبت کردن کاری ناپسند و حرائم است، اما غيبت از ده گروه جايز و رواست. بر اساس تعاليم گرانسنگ نبی مکرم اسلام صلواتاللهعلیه و سخنان درربار حضرات معصوم علیهمالسلام، حرف و سخن به سه قسم تقسيم میشود: اول، سخن راست يعنی سخنی که مفاد آن مطابق با واقع است. دوم، سخن دروغ يعنی سخنی که مفاد آن مطابق با واقع نيست و سوم، سخنی که باعث اصلاح ميان مردم میشود.
انصاری بیان کرد: میتوان گفت چنين سخنی با واقعيتِ بيرونی سنجيده نمیشود؛ بلکه با نتيجه مثبت و سازندهای که در واقعيت میگذارد، ارزيابی میگردد و ارزشمند شمرده میشود. امام صادق(ع) دراينباره میفرمايد: «اَلْكَلَامُ ثَلَاثَةٌ صِدْقٌ وَ كَذِبٌ وَ إِصْلَاحٌ بَيْنَ النَّاس؛ کلام سه گونه است: راست، دروغ و آنچه سبب اصلاح بين مردم شود.»
این مفسر قرآن کریم گفت: يکی از مهمترين مصاديق اصلاح، اصلاح ميان مردم و آشتی دادن دلهای رميده از هم است. حضرت علی علیه السلام در واپسين لحظات عمر مبارکش از زبان رسول خدا(ص) فرمود: «صَلَاحُ ذَاتِ الْبَيْنِ أَفْضَلُ مِنْ عَامَّةِ الصَّلَاةِ وَ الصِّيَامِ؛ آشتی دادن ميان مردمان بهتر است از نماز و روزۀ ساليان.» خداوند متعال نيز در قرآن به طور کلی میفرمايد: «الصُّلْحُ خَيْرٌ؛ سازش بهتر است.»
انتهای پیام
منبع