[ad_1]
به گزارش ایرنا از خبرگزاری فرانسه، از ۱۱ دی یا همان اول ژانویه سال جدید میلادی، کرواسی با واحد پول خود (کونا) خداحافظی خواهد کرد تا بیستمین عضو منطقه یورو شود.
این جمهوری یوگسلاوی پیشین که نزدیک به یک دهه پیش به اتحادیه اروپا پیوست، نرخ تورم سالانه تقریباً ۱۳ درصدی را در ماه گذشته (در مقایسه با ۱۰ درصد در منطقه یورو) ثبت کرد.
حال، در آستانه این تغییر، مقامات کروات دائماً مزایای پذیرش یورو را برای ۳.۹ میلیون نفر جمعیت کشورشان تبلیغ میکنند.
آنا سابیچ، یکی از مسئولان بانک ملی کرواسی، به خبرگزاری فرانسه میگوید: «(واحد پول) یورو انعطافپذیری به ارمغان میآورد».
از ماه تیر، بانک مرکزی اروپا سیاست انقباض پولی را در پیش گرفته است، زیرا تلاش میکند تورم سرکش ناشی از افزایش شدید قیمت انرژی و مواد غذایی متاثر از جنگ روسیه در اوکراین را مهار کند.
تحلیلگران استدلال میکنند که کشورهای اروپای شرقی حاضر در اتحادیه اروپا با ارزهای خارج از منطقه یورو، مانند لهستان یا مجارستان، در برابر افزایش تورم آسیب پذیرتر بودهاند.
گوران ساراوانیا، اقتصاددان ارشد اتاق بازرگانی کرواسی میگوید: «این یک زمان ایده آل برای تغییر یورو است.»
وی افزود: «زمانی که عدم اطمینان عمده بر اقتصاد جهانی حاکم است، برای اقتصاد کوچک و بازی مانند کرواسی، همیشه بهتر است بخشی از یک انجمن بزرگتر مانند منطقه یورو باشد.»
شرکای تجاری اصلی کرواسی در منطقه یورو هستند. در عین حال بخش گردشگری – که ۲۰ درصد از تولید ناخالص داخلی آن را تشکیل میهد – به تعداد زیادی از بازدیدکنندگان اروپایی وابسته است. در حال حاضر نیز کرواتها تا حد زیادی یورو را پذیرفته اند و حدود ۸۰ درصد از سپرده های بانکی در کرواسی به یورو است.
آنها مدتهاست که با ارزشترین داراییهای خود مانند اتومبیل و آپارتمان را به یورو ارزش گذاری کردهاند که نشان دهنده عدم اعتماد به پول محلی است که قدمت آن به یوگسلاوی سابق بازمی گردد، که قبل از فروپاشی آن تحت فشار تورمی بالایی قرار داشت.
در دوران یوگسلاوی و پس از استقلال کرواسی در سال ۱۹۹۱، ارزش املاک تا زمان معرفی یورو در دو دهه پیش، بیشتر به مارک آلمان بود.
امیدها و ترسها
یک اقتصاددان در زاگرب در این خصوص میگوید: «زندگی آسانتر خواهد شد، ما به هر حال اکنون نیز همه چیز را به یورو محاسبه میکنیم.»
با این حال، برخی هنوز نگران هستند که با این حرکت آسیب مالی خواهند دید.
بخشی از مردم کرواسی در حال حاضر نگران این هستند که چگونه این جریان قرار است به پایان برسد و معتقدند یورو فقط بر عدم اطمینان بازارها می افزاید. آنان معتقدند کشوری که واحد پول خود را دارد مستقل تر است.
گروههای اپوزیسیون محافظهکار و راستگرا به پذیرش ارز جدید اعتراض کرده و گفتهاند که کونا نماد مهمی از هویت ملی است و استدلال کردند که یورو فقط به نفع کشورهای بزرگتری مانند آلمان و فرانسه است.
اما تلاش سال گذشته برای راه اندازی یک رفراندوم سراسری برای به چالش کشیدن پذیرش یورو در پایان نتوانست هیچ نتیجهای به دست آورد.
برخی از کرواتها میترسند که وقتی یورو را پذیرفتند، این واقعیت تلخ که چقدر از بسیاری از همسایگان اتحادیه اروپا فقیرتر هستند، بیشتر عیان خواهد شد.
بر اساس آخرین نظرسنجی یورواستات که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد، میانگین حقوق ماهانه در کرواسی تنها ۱۱۷۹ یورو در مقایسه با بیش از ۲۳۰۰ یورو در اتحادیه اروپا بود.
حدود ۳۰۰ هزار بازنشسته کروات به سختی ۲۶۰ یورو در ماه حقوق بازنشستگی دریافت میکنند.
منبع