مردم آمریکا در حالی فردا سه شنبه ۱۷ آبان ۱۴۰۱ ( ۸ نوامبر ۲۰۲۲) برای انتخابات میان دوره ای پای صندوق های رای می روند که طی ۲ سال اخیر، معیشت آنها به خطر افتاده است و تازهترین نظرسنجیهای به عمل آمده حاکی از آن است که حدود نزدیک به نیمی از آمریکاییها میگویند وضعیت اقتصادی، مالی و معیشتی آنان نسبت به دو سال قبل وخیمتر شده است.
به تازگی تارنمای خبری «هیل» با استناد به نظرسنجی مشترکی که توسط نشریه آمریکایی «واشنگتن پست» و شبکه خبری «ایبیسی نیوز» انجام شده، نوشت : ۴۳ درصد از آمریکایی ها گفته اند که وضعیت مالی خانوادگی آنان با توجه به ادامه تورمی که طی ۴۰ سال گذشته در آمریکا بی سابقه بوده، در قیاس با دو سال گذشته، وخیم تر شده است.
بنابراین مشاهده می کنیم که امروزه تورم در آمریکا به بالاترین حد خود طی چهار دهه اخیر رسیده است و خانوادههای آمریکایی برای تامین مایحتاج اولیه همانند خوار و بار، بنزین و اجاره بها با مشکل مواجه شدهاند.
شاخص قیمت مصرفکننده برای همه مصرفکنندگان شهری (CPI-U) بدون احتساب انرژی و غذا در سپتامبر به ۸.۲ درصد یعنی بالاترین حد خود در چهار دهه اخیر رسید. در ماه ژوئن، شاخص کل اقلام به ۹.۱ درصد افزایش یافته بود. همچنین تورم در بخشهای مسکن، مراقبتهای پزشکی، بیمه وسایل نقلیه موتوری، وسایل نقلیه جدید، لوازم و اثاثیه منزل و عملیات و آموزش در طول ماه افزایش یافتند.
افزون بر آن شاخص انرژی برای ۱۲ ماه منتهی به سپتامبر، ۱۹.۸ درصد افزایش یافت که رشد کمتری نسبت به رشد ۲۳.۸ درصدی دوره منتهی به آگوست داشت. ضمن اینکه شاخص مواد غذایی نیز نسبت به سال گذشته ۱۱.۲ درصد افزایش یافتهاست.
در کنار پیامدهای اقتصادی اسفناک مزبور، سرمایهگذاران آمریکایی به دلیل مسائلی مانند افت ۳۰ درصدی سهام «نزدک»، افت ۲۵ درصدی شاخص «S&P ۵۰۰ » و کاهش ۱۵ درصدی «اوراق قرضه خزانه داری ایالات متحده»، شاهد کاهش پرتفوی خود هستند.
روزنامه «وال استریت ژورنال» به تازگی در گزارشی نوشت:قبل از انتخابات میاندورهای، آقای بایدن باید با یک فضای سیاسی پربار و مجموعهای از مشکلات اقتصادی از جمله با قیمتهای بالای غذا و بنزین دست و پنجه نرم کند. اقتصاد آمریکا با تهدید رکود اقتصادی مواجه است زیرا فدرال رزرو در تلاش برای کاهش تورم بالای چهار دهه، نرخ بهره را بالا میبرد.
این روزنامه آمریکایی با استناد به یک نظرسنجی انجام گرفته از سوی «آسوشیتدپرس» مینویسد که حدود ۸۵ درصد از بزرگسالان ایالات متحده معتقدند که این کشور در مسیر اشتباهی قرار دارد و ۷۹ درصد اقتصاد را ضعیف میدانند. این نظرسنجی نشان داد که تنها ۳۹ درصد از آمریکاییها رهبری آقای بایدن را تأیید میکنند و ۶۹ درصد با مدیریت او در اقتصاد مخالف هستند.
بهره برداری سیاسی جمهوریخواهان از اقتصاد نابسامان
معضل تورم امروز به موضوع مهم سیاست داخلی آمریکا تبدیل شده و بایدن را در آستانه انتخابات میان دورهای کنگره تحت فشار قرارداده است.
در ماههای اخیر جمهوریخواهان نیز از این موضوع به عنوان ابزار سیاسی قدرتمند علیه دولت بایدن به کار بردهاند و به گفته تحلیلگران این معضل و ناتوانی دموکراتها را در همه جا فریاد میزنند.
تحلیلگران بر این باور هستند که جمهوریخواهان در تلاشند تا با بهره گیری از این موضوع به عنوان یک ابزار سیاسی، افکار عمومی و رای دهندگان آمریکایی را برای این انتخابات تحت تاثیر قرار دهند و راه را برای پیروزی و کسب اکثریت در دو مجلس نمایندگان و سنا در انتخابات هفدهم آبان هموار کنند.
پایگاه آمریکایی «پیپلز ورلد» با انتشار تصویری از سناتور «تد کروز» جمهوریخواه که در یک کنفرانس مطبوعاتی در ۱۸ مه ۲۰۲۲ صحبت میکند، نوشت: او افزایش قیمت بنزین را به گردن جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا می اندازد. فریب اقتصادی بخش بزرگی از انتخابات جمهوریخواه است. آنها بایدن را مقصر تورم می دانند اما سابقه اقتصادی خودشان فاجعه واقعی است.
این تارنمای آمریکایی هشدار می دهد که اگر حزب جمهوریخواه مجلس نمایندگان ایالات متحده را با موفقیت تسخیر کند، دولت را تعطیل می کند و آسیب های اقتصادی و اجتماعی غیرقابل محاسبه ای را همراه با آسیب به نهادهای دموکراتیک وارد می کند.
باید در نظر داشت که این اغراق نیست و جمهوریخواهان در سالهای ۱۹۹۵-۱۹۹۶ دولت را مجبور به تعطیلی کردند و در سال ۲۰۱۱ تلاش دیگری را در این زمینه به کار بستند.
تارنمای خبری آمریکایی «آکسیوس» هم اواخر فروردین ماه امسال در گزارشی با اشاره به وضعیت وخیم تورم در آمریکا و ناکارآمدی دولت بایدن در مواجه و رفع آن گزارش داده بود که جمهوریخواهان از ابتدای سال جاری میلادی درباره موضوع تورم، ۶ برابر بیشتر از دموکراتها این بحث را پیش کشیدهاند.
در این گزارش که ۱۹ آوریل ۲۰۲۲ انتشار یافت، آمده است که از ابتدای ژانویه ۲۰۲۲ میلادی (۱۱ دی ۱۴۰۰) جمهوریخواهان از طریق بیانیههای مطبوعاتی، کنفرانسهای خبری، در حسابهای رسمی توئیتر و فیسبوک، برای تحت تاثیر قرار دادن رایدهندگان آمریکایی، هشت هزار و ۱۵۸ بار به موضوع «تورم» در آمریکا اشاره کردهاند.
این در حالی است که در همین بازه زمانی دموکراتها تنها یک هزار و ۳۲۱ بار به این موضوع اشاره داشتهاند.
در مجموع، مردم آمریکا از یک سو با تجربه ۲ سال گذشته نسبت به حل معضل گرانی و تورم در سال های پیش رو در صورت پیروزی دموکرات ها تردید دارند و از سوی دیگر، طیف جمهوریخواه سوار بر این موج، سعی در جذب آرای خاکستری دارد؛ موضوعی که ناظران را به این نتیجه رسانده که انتخابات کنگره، موضع حزب رقیب دولت را تقویت خواهد کرد.
منبع